1. Støttesenter
  2. Climate Reporting
  3. Metoder, beregninger og datakilder

Dokumentasjon for Climate Reporting

Climate Reporting hjelper små og mellomstore bedrifter med å oppfylle sine bærekraftskrav. Generer klimarapporter enkelt fra tilgjengelige data i ditt regnskapssystem.

Klimaregnskap og -rapportering

En klimarapport beskriver klimagassutslippene produsert av en virksomhet, organisasjon eller nasjon. Slike rapporter kreves blant annet av store bedrifter som opererer i EU gjennom direktivet for bærekraftsrapportering (CSRD) og rapporteringsstandarden for klimaendringer (ESRS E1). Den mest fremtredende rapporteringsprotokollen er GHG-protokollen (Greenhouse Gas Protocol). Dette rammeverket kategoriserer utslipp i tre scopes:

• Scope 1: Direkte klimagassutslipp fra drift av bedriftens eiendeler
  • Scope 2: Indirekte klimagassutslipp fra forbruk av kjøpt energi
  • Scope 3: Indirekte klimagassutslipp som oppstår langs bedriftens verdikjede

Diagram of scopes and emissions across the value chain

Hvordan fungerer Climate Reporting?

Dagens versjon (Climate Reporting Beta) gjør det mulig for bedrifter å enkelt beregne sine klimagassutslipp fra tilgjengelige data i deres regnskapssystemer, se oppdaterte klimadata i et dashbord og eksportere rapporter i regnearkformat. Alt i løpet av et par minutter.

Inndata og beregninger

Det er to anerkjente metoder for å beregne klimagassutslipp: forbruksbasert og aktivitetsbasert. Forskjellen mellom dem ligger i typen data som brukes. Forbruksbaserte utslipp beregnes basert på økonomiske data, mens aktivitetsbaserte utslipp er basert på ikke-finansielle data som forbruksmengder.

Innsamling av aktivitetsdata kan by på utfordringer, noe som gjør forbruksbaserte estimater til et mer tilgjengelig valg for mange bedrifter. Styrken til den forbruksbaserte metoden er at du får estimat på en enkel og effektiv måte gjennom bruk av økonomiske data tilgjengelig i regnskapssystemer. På denne måten er bidrag fra alle kjøp og aktiviteter inkludert, og ikke bare for de kategoriene hvor fysiske data er tilgjengelige. Denne fullstendigheten og enkelheten går på bekostning av spesifisitet, slik at når man vurderer ulike typer tiltak og måling av utvikling over tid, vil det ofte være nødvendig å supplere med mer spesifikke data. Climate Reporting bruker en kombinasjon av forbruks- og aktivitetsbaserte metoder for å beregne klimagassutslipp:

• Kombinere økonomiske data fra bedriftens hovedbok med forbruksbaserte utslippsfaktorer og konvertere til CO2-ekvivalenter
  • Konvertere aktivitetsdata i fysiske enheter (liter drivstoff, kWh energi, kilometer kjørt i elbil) til CO2-ekvivalenter ved bruk av LCA-baserte utslippsfaktorer.
GHG Reporting Logic Flow - GHG Reporting Flow

Forbruksbasert (spend-based) tilnærming

I denne tilnærmingen kombinerer vi økonomiske data fra et selskaps hovedbok med forbruksbaserte utslippsfaktorer til CO2-ekvivalenter. En hovedbok er et sett med nummererte kontoer en bedrift bruker for å holde styr på sine økonomiske transaksjoner. Hver konto i hovedboken inneholder debet- og kreditttransaksjoner, sammen med detaljert informasjon som dato, beskrivelse og beløp.

I Norge bruker de fleste regnskapsprogrammer en standard kontoplan vedlikeholdt av Regnskap Norge, mens noen er basert på ressurser fra Standard Norge. Disse standardene fungerer som blåkopier for organisering av finansiell informasjon, men selskaper er til syvende og sist ansvarlige for sine egne kontoer og kan endre dem som de vil. Den ene fellesnevneren er SAF-T konto-ID som må tilordnes alle konti for å kunne produsere skatterapport - dersom Skatteetaten ber om det. All norsk regnskapsprogramvare kan derfor eksportere en standard SAF-T rapportfil. SAF-T konto-IDer (versjon 1.1 og 1.2) kan brukes som grunnlag for et enkelt, men komplett og sammenlignbart klimagassregnskap.

Vi kobler hver SAF-T-konto til enten direkte til en utslippsfaktor eller til en vektet blanding av utslippsfaktorer. For å ta et eksempel inneholder konto 7000 reiserelaterte utgifter som hotellopphold, billetter og mat. Derfor har vi for denne kontoen brukt utslippsfaktorer som tilsvarer de nevnte utgiftene. Det er ikke synlig i regnskapsprogrammet akkurat hvilke varer og tjenester som har blitt kjøpt.

Den logiske flyten for forbruksdata:

1. Kundens økonomiske rapport gjøres tilgjengelig for Climate Reporting.  Dette kan gjøres på en av to måter:
    1. Ducky Bærekraftsrapportering henter data direkte fra Business NXT API
    2. Kunden laster opp sin økonomiske data som en SAF-T-fil
  2. Relevant informasjon for beregning av klimagassutslipp blir hentet ut. Dette inkluderer transaksjoner fra utgiftsrelaterte kontoer og opplysninger som
    1. Konto-ID-er (i SAF-T-format)
    2. Beløp (i en definert valuta)
    3. Datoer
  3. Nettobeløpet per SAF-T-konto per måned beregnes ved å summere alle transaksjoner
  4. De aggregerte transaksjonene sendes til vårt interne API-endepunkt for beregninger av klimagassutslipp
    1. Utslippsfaktoren for en bestemt konto for en måned hentes fra databasen
    2. Nettobeløpet per konto per måned multipliseres med den aktuelle utslippsfaktoren for den måneden
  5. Sensitive data som pengetransaksjonsdata fjernes, og resulterende utslipp lagres i vår sikre database
  6. Alt dette skjer automatisk mens brukeren logger inn for første gang eller etter en fil har blitt lastet opp
  7. En rapport kan nå eksporteres
    1. Klimagassutslippene (i tonn CO2-ekvivalenter) knyttet til hver konto
    2. Totalt scope 1, 2 og 3 klimagassutslipp (i tonn CO2-ekvivalenter)
    3. Fordeling av totalt energiforbruk etter drivstofftype og fornybarandel

Aktivitetsbasert tilnærming (kommer snart)

Den aktivitetsbaserte metoden estimerer klimagassutslippene til et produkt og en tjeneste ved å konvertere aktivitetsdata i fysiske enheter (liter drivstoff, kWh elektrisitet eller kilometer kjørt i bil) inn i CO2-ekvivalenter. Utslipp beregnet fra aktivitetsdata er mer presise enn den forbruksbaserte metoden, gitt at det er gode rutiner for innsamling av aktivitetsdata. I tilfeller hvor en virksomhet har aktivitetsdata tilgjengelig, kan denne informasjonen kombineres med mer spesifikke utslippsfaktorer fra livssyklusanalyser og vil overstyre tilsvarende forbruksbaserte data. Typiske områder hvor aktivitetsdata samles inn er energiforbruk, drivstoffbruk, tilbakelagt distanse og generert avfall.

Aktivitetsdata kombineres med tilsvarende utslippsfaktorer og konverteres til CO2-ekvivalenter. Hvis det oppgis aktivitetsdata for energiforbruk, drivstoffbruk eller tilbakelagt distanse, bruker vi den aktivitetsbaserte tilnærmingen for å beregne scope 1 og 2 klimagassutslipp. Hvis ingen aktivitetsdata er oppgitt, anslår vi scope 1 og 2 utslipp ved hjelp av økonomiske data.

Den logiske flyten for aktivitetsdata:

1. Kundens aktivitetsdata gjøres tilgjengelig for Climate Reporting.  Dette kan gjøres på en av to måter:
    1. Climate Reporting henter rapporten direkte fra en elektrisitetsleverandør eller Visma Expense API (kommer snart)
    2. Kunden legger inn aktivitetsdata til Climate Reporting manuelt (kommer snart)
  2. Det hentes ut relevant informasjon for beregning av klimagassutslipp. Dette betyr aktivitetsdata inkludert
    1. Aktivitetstype (i definerte kategorier)
    2. Aktivitetsmengde (i definerte enheter)
    3. Datoer
  3. Netto kvantum per aktivitet per måned beregnes
  4. De aggregerte mengdene per aktivitetstype sendes til vårt interne API-endepunkt for beregninger av klimagassutslipp
    1. Utslippsfaktoren for en bestemt aktivitetstype for en måned hentes fra databasen
    2. Nettobeløpet per aktivitetstype per måned multipliseres med den aktuelle utslippsfaktoren for den måneden
  5. Klimagassutslipp (i tonn CO2-ekvivalenter) knyttet til hver aktivitet slås sammen til totale scope 1, 2 og 3 klimagassutslipp (i tonn CO2)2-ekvivalenter)
  6. Oppdatert data er nå tilgjengelig for å få oversikt og kunne eksportere rapporter

Utslippsfaktorer

En utslippsfaktor er et begrep som beskriver i hvilken hastighet en gitt aktivitet slipper ut drivhusgasser ut i atmosfæren. For å konvertere en aktivitet til CO2-ekvivalenter trengs også en mengde i en gitt enhet, som antall kilometer eller liter.

Utslippsfaktorene for den aktivitetsbaserte tilnærmingen er hentet fra ulike kilder: livssyklusanalyser (LCA), utslippsfaktordatabaser (DEFRA, ADEME, IEA etc.) og miljøvaredeklarasjoner (EPD). Livssyklusanalyser er et verktøy for å vurdere potensielle miljøpåvirkninger gjennom et produkts livssyklus. Denne metoden kan brukes til å studere miljøpåvirkningen til enten et produkt eller funksjonen et produkt er designet for å utføre. Mer informasjon om aktivitetsbaserte utslippsfaktorer finnes her

Utslippsfaktorene for den forbruksbaserte tilnærmingen er hentet fra Exiobase 4, en miljømessig utvidet multiregional input-output (MRIO)-tabell. En input-output-tabell dokumenterer den økonomiske aktiviteten ved å registrere strømmen av penger inn og ut av ulike sektorer av økonomien.  "Multiregional" betyr ganske enkelt at økonomien i mange land er inkludert, slik at import og eksport kan modelleres nøyaktig. I en miljøutvidet input-output-analyse brukes utslipps- og aktivitetsdata for et standard utvalg av næringssektorer for å beregne utslippene forårsaket av et gitt kjøp innenfor hver sektor. Ved å bruke disse kan vi estimere hva bruken av en finansiell enhet (f.eks. NOK) innenfor en sektor av en økonomi vil generere av klimagassutslipp.  Exiobase gir data med en konsistent detaljgrad når det gjelder sektorer, produkter, utslipp og ressurser og dekker 43 land (95 % av det globale BNP) med over 150 mindre land kombinert i fem «Resten av verden»-grupper etter kontinent. Dette datasettet ble derfor valgt som mest egnet for vårt formål.

Noen få forbruksbaserte utslippsfaktorer beregnes ved å bruke en bottom-up-tilnærming, der vi kombinerer utslipp basert på livssyklusanalyse og tilsvarende pris- og forbruksdata, for å beregne utslippene per forbruksenhet.

Utslippsfaktorene oppdateres månedlig. Vi tar hensyn til inflasjonseffekter ved å bruke månedlige inflasjonsdata fra Eurostat.  Priser forutsettes å være kjøpers pris, det vil si inklusive eventuell omsetningsavgift.

Utdata og rapportformat

Climate Reporting kan eksportere en enkel regnearkfil for å muliggjøre enkel og effektiv gjenbruk og manipulering. Rapporten inneholder følgende:

• Månedlige klimagassutslipp per scope
  • Månedlige klimagassutslipp per SAF-T-konto
  • Fordeling av energiforbruk på energikilder
  • Andel fornybar energi

Rapporten er basert på GHG Protocol Corporate Accounting And Reporting Standard Revised.

Hvilke scopes er inkludert og ekskludert?

Rapporteringsgrenser for scope 1

Scope 1-kategori Beskrivelse Status
Mobil forbrenning Utslipp fra bruk av drivstoff i bedriftens mobile eiendeler (som biler, busser, fly, etc.) Inkludert (forbruksbasert)
Stasjonær forbrenning Utslipp fra bruk av drivstoff i bedriftens stasjonære eiendeler (kjeler, motorer, forbrenningsanlegg og prosessovner, etc.) Inkludert (forbruksbasert)
Lekkasjer Direkte utslipp av klimagasser som unngår fangstsystemer, ofte på grunn av utstyrslekkasjer, fordampning eller vindforstyrrelser Ekskludert for øyeblikket

Rapporteringsgrenser for scope 2

Scope 2-kategori Beskrivelse Status
Lokasjonsbasert metode Utslipp fra kjøp av elektrisitet, oppvarming, kjøling og damp beregnet fra gjennomsnittlig utslippsintensitet i nettet der energiforbruket skjer Inkludert (forbruksbasert)
Markedsbasert tilnærming Utslipp fra kjøp av elektrisitet, varme, kjøling og damp beregnet fra hvilke typer avtaler bedriften har inngått. Dette inkluderer kjøp av grønne energisertifikater eller avtaler med bestemte energileverandører Ekskludert for øyeblikket

Rapporteringsgrenser for scope 3

Scope 3 er delt inn i 15 kategorier i henhold til GHG-protokollen, for å hjelpe bedrifter med å stegvis vurdere og håndtere sine indirekte klimagassutslipp. De første åtte kategoriene er oppstrøms av virksomheten (knyttet til innkjøpte varer og tjenester) mens de siste syv er nedstrøms (knyttet til solgte varer og tjenester).

Vi inkluderer for øyeblikket alle kategorier av scope 3-utslipp der forbruksbaserte data er tilgjengelige og kontoer er kategorisert med SAF-T ID-er. For referanse, se listen nedenfor.

Vi inkluderer for øyeblikket ikke kjøp som er definert som driftsmidler. Kjøp på NOK 30 000 eller mer, som er langvarige og beregnet for internt bruk, bokføres som eiendeler og nedskrives etter regnskapsforskriften. Følgelig er disse kjøpene samlet under aktivakontoer, som per dags dato ikke er kobles til klimagassutslipp. Vi jobber med funksjonalitet som skal håndtere dette.

Scope 3-kategori

Beskrivelse

Status

1.

Kjøpte varer og tjenester

Utslipp fra produksjon av varer og tjenester som bedriften kjøper (råmaterialer, komponenter, etc.)

Inkludert (forbruksbasert)

2.

Anleggsmidler

Utslipp fra produksjon av maskiner, utstyr, bygninger osv., som bedriften kjøper

Ekskludert foreløpig

3.

Utslipp relatert til energiproduksjon

Utslipp fra utvinning, produksjon og transport av drivstoff og elektrisitet som er kjøpt og brukt av bedriften som rapporterer

Ekskludert foreløpig

4.

Oppstrøms transport og distribusjon

Utslipp fra transport, lagring og distribusjon av varer som bedriften kjøper

Inkludert (forbruksbasert)

5.

Avfallshåndtering

Utslipp fra avfallshåndtering og behandling av avfall generert av bedriften

Ekskludert foreløpig

6.

Forretningsreiser

Utslipp fra ansattes reiser i jobbsammenheng, som flyreiser, leiebiler og togturer

Inkludert (forbruksbasert)

7.

Ansattes reiser til og fra jobb

Utslipp fra ansattes reiser mellom hjem og arbeidsplass

Ekskludert foreløpig

8.

Oppstrøms leide eiendeler

Utslipp knyttet til bruk av eiendeler som selskapet leier (hvis ikke dekket av scope 1 eller 2).

Inkludert (forbruksbasert)

9.

Nedstrøms transport og distribusjon

Utslipp fra transport og distribusjon av produkter solgt av bedriften til sluttkunder (regnet etter salgsstedet).

Inkludert (forbruksbasert)

10.

Prosessering av solgte produkter

Utslipp knyttet til prosessering av mellomprodukter som bedriften selger (produktet må prosesseres videre av kundene)

Inkludert (forbruksbasert)

11.

Bruk av solgte produkter

Utslipp knyttet til bruken av produkter solgt av bedriften (for produkter som trenger energi, som hvitevarer eller biler)

Ekskludert foreløpig

12.

Avfallshåndtering av solgte produkter

Utslipp knyttet til avhending av produkter solgt av selskapet når de når slutten av sin livssyklus  (resirkulering, deponering, osv.)

Ekskludert foreløpig

13.

Nedstrøms utleide eiendeler

Utslipp knyttet til bruk av eiendeler eid av den rapporterende bedriften, som er utleid til andre virksomheter

Inkludert (forbruksbasert)

14.

Franchiser

Utslipp fra drift av franchiser som ikke er inkludert i scope 1 eller 2

Ekskludert foreløpig

15.

Investeringer

Utslipp fra selskapets investeringer (f.eks. aksjer, gjeldsinvesteringer og prosjektfinansiering)

Ekskludert foreløpig