IKEA Start Hjemme kommunikasjonsplan

I denne artikkelen finner du et eksempel på en kommunikasjonsplan fra IKEA Start Hjemme.

Start Hjemme Kampanjen

Kan vi nå 2020 målet* allerede i dag med enkle klimatiltak hjemme?

9 butikker konkurrerte om å spare mest mulig CO2e på tre uker!

Når: 3 uker november 2016

Antall deltagere: 398 ansatte

Som en del av Start Hjemme kampanjen i 2016, inviterte IKEA Norge alle sine ansatte til å bli med på en klimautfordring for å lære om og gjennomføre så mange klimaaktiviteter som mulig i hverdagen.

Utfordringen var en del av å bygge eierskap og kunnskap om bærekraft i forkant av Start Hjemme kampanjen som skulle utfordre IKEA's kunder til å gjøre det samme bare 2 måneder senere i januar 2017.

Så mye som 2/3 av alle de ansatte var deltidsstillinger og var naturlig nok ikke like aktive på den offisielle interne kommunikasjonskanalen til IKEA. Deres tilnærming for å nå ut til så mange som mulig var derfor å også bruke så mange kanaler som mulig.

Kampanjen ble bygget i tett samarbeid med Trigger, og IKEA ønsket en posisjon hvor de hjelper kundene sine å finne bedre måter å leve mer bærekraftig på ved å bygge bevissthet om hva du som enkeltperson kan gjøre for å leve mer bærekraftig i ditt eget hjem.

Kommunikasjonskanaler de brukte:

• Visualisering på skjerm i kantine (sentralisert av leder for intern kommunikasjon).
  • Flygeblad på bord i kantine.
  • Plakat på “hva skjer denne måneden”, en tavle alle ansatte passerer hver dag på vei til og fra sitt arbeid.
  • Annonsering av utfordringen på butikkens interne radio.
  • IKEA's interne kommunikasjonskanal er Workplace (av Facebook).
  • Ambassadører i hver butikk kommuniserte kampanjen til sine kollegaer og rekrutterte enda flere deltagere.
  • Visualisering på skjerm (kantine og ansattinngang).
  • E-post.
  • SMS.

Kommunikasjonsmateriale:

To uker før utfordringen
  • Flygeblad og plakater ble distribuert 2 uker før utfordringen startet.
  • Et sett med 10 klimaaktiviteter ble visualisert og beskrevet, og roterte på skjermer.
  • Teamlederne ved hver avdeling (bad, kjøkken, retur osv.) i hver butikk introduserte utfordringen til sitt team på e-post.
  • Et innlegg på Workplace på Facebook ("Start Hjemme utfordringen begynner om 2 uker") forklarte konseptet.
Underveis i utfordringen
  • “Vi er i gang - utfordringen har begynt" innlegg på Yammer og e-post ble publisert samme dag som utfordringen startet med link til utfordringssiden på Ducky's hjemmeside for å delta.
  • SMS til alle ansatte med informasjon om at utfordringen har begynt.
  • Innlegg på Yammer med informasjon om de 10 klimaaktivitetene - en påminnelse for alle ansatte om den pågående utfordringen.
  • Dagens kunngjøring på en interne radioen i hver butikk, som inkluderte: lederteam, hvordan butikken rangerte i forhold til de andre butikkene og oppfordringer til deltagerne om å gjennomføre og logge daglige klimaaktiviteter.
  • Ukentlige oppsummeringer av utfordringen med oversetteles av CO2e ble publisert som innlegg på Yammer og på skjermer.
  • Teamledere påminnet sitt lag om utfordringen i ukentlige møter.
  • Butikkledere sendte SMS 2 ganger under utfordringen for å minne ansatte på å delta og logge sine klimaaktiviteter.
  • Snapchat roterte mellom butikkene under tilsyn av miljøansvarlig. Her delte de enkle klimatiltak ansatte gjorde på jobb.
Etter utfordringen
  • Sammendrag av utfordringen ble vist på skjermer og på Yammer med statistikk og CO2-oversettelser (levert av Ducky)
  • Et videoinnlegg av vinnerne ble publisert på Yammer.