1. Støttesenter
  2. Mobilitetsdata
  3. Metoder, beregninger og datakilder

Indikatorer og klimafotavtrykk for reiser mellom områder

I denne artikkelen vil du finne teknisk dokumentasjon for mobilitetsdatapakke for reiser mellom områder.

I denne artikkelen vil du kunne lære mer om

1. Hvilke  indikatorer og klimafotavtrykk som er tilgjengelig
  2. Hvordan du kan få tilgang til dataen
  3. Beregninger og datakilder

Hvilke  indikatorer og klimafotavtrykk som er tilgjengelig

For reiser mellom avreisested og destinasjon i en gitt tidsperiode  tilbyr vi et datasett som inkluderer:

• Totaloversikt, uavhengig av transportmiddel
    • Antall reiser
    • Reiselengde
    • Tidsbruk
    • Klimagassutslipp (CO2e, totalt, direkte og indirekte)
  • Oversikt per hovedtransportmiddel, MTM: (bil, buss, tog, gange, sykkel)
    • Antall reiser
    • Reiselengde
    • Tidsbruk
    • Klimagassutslipp (CO2e, totalt, direkte og indirekte)
  • Oversikt per “Last mile” transportmiddel,LTM: (bil, buss, tog, gange, sykkel) *
    • Antall reiser
    • Reiselengde
    • Tidsbruk
    • Klimagassutslipp (CO2e, totalt, direkte og indirekte)

* Datasettet skiller mellom hovedtransportmiddel og transportmiddel benyttet på siste del av reisen.

Les mer om klimagassutslipp i Compare Transport API dokumentasjon.

Hvordan du kan få tilgang til dataen

Data kan hentes ut gjennom etablerte geodatasystemer eller ved mottak av en CSV-fil per måned. Datasettet kan lastes opp i en Google Cloud Bucket for sømløs datadeling og eventuell automatisert oppdatering mot egne systemer. Et nytt datasett lastes opp én gang per måned.

Beregninger og datakilder

Utviklingen av datasettet skjer i flere steg:

1. Telia-data: Vi følger mobiltelefoner mellom telemaster i et 250x250m grid over 24 timer. Dette gir oss høy presisjon på hvor mange som reiser mellom ulike soner i en bestemt tidsperiode. Les mer om generelle mobilitetsdata fra Telia her.
  2. Kogenta-data: Kogenta bruker også høy presisjon for å analysere hvordan et mindre utvalg av reisende beveger seg mellom de samme sonene. På grunnlag av disse dataene utvikler Kogenta det endelige datasettet. Her brukes Telia-data primært for å definere totalvolum, mens Kogenta-data benyttes til å spesifisere type transportmiddel, tidsbruk, og lignende.
  3. Tilføyelse av klimadata: Ducky legger til klimadata på toppen av de andre datalagene for å integrere denne dimensjonen.

Hvilke data får vi fra Kogenta

Kogenta har utviklet en programvare (SDK) som integreres i apper for å samle reisedata. Når brukere installerer en slik app og gir sitt samtykke til datadeling, bidrar de anonymt med data om bevegelsesmønstre. Bruk av og eventuell aggregering av data skjer kun i henhold til den enkelte apps persvernspolicy og brukeraksept. Dataene kan inkludere bl.a.  informasjon om aggregert lokasjon, sensoravlesninger og bevegelseshastighet, som samlet gir verdifull innsikt for å utføre omfattende analyser av mobilitetsstrømmer og transportmiddelbruk.