1. Støttesenter
  2. Climate Reporting
  3. Introduksjon til bærekraftsrapportering for SMB'er

Ofte stilte spørsmål

I denne artikkelen har vi samlet ofte stilte spørsmål knyttet til Climate Reporting.

Hva er SAF-T konto ID?

SAF-T-konto-ID må tildeles alle kontoer  i regnskapet for å kunne lage en skattemelding - dersom Skatteetaten ber om det. All norsk regnskapsprogramvare kan derfor skrive ut en utskiftbar SAF-T rapportfil. SAF-T konto-IDer (versjon 1.1 og 1.2) kan brukes som grunnlag for et enkelt, men omfattende og sammenlignbart klimagassregnskap.

Hva er scope 1, 2 og 3?

GHG protokollen er et av de mest brukte rapporteringsformatene i EU, med tre kategorier (scopes), slik at virksomheters utslipp kan sammenliknes på tvers av landegrenser og bransjer.
  • Scope 1 inneholder alt av direkte utslipp i virksomheten (brenning av kull eller drivstoff),
  • Scope 2 inneholder alt av indirekte utslipp knyttet til energibruk i virksomheten (gjerne strømbruk i bygg, fjernvarme og lading av elektriske kjøretøy)
  • Scope 3 er alle andre indirekte utslipp - for eksempel innkjøp og salg av produkter og tjenester i leverandørkjeden.

Hvordan beregnes klimagassutslipp fra regnskapet?

Klimagassutslipp konverteres per konto i regnskapet. Standardkontoer knyttes opp til SAF-T  konto ID i regnskapet som benyttes for å tillegge en utslippsfaktor for klimaregnskap for virksomheten. For kunder som benytter egne kontonummer i regnskapet vil vi gi dem mulighet til å endre kategorisering i plattformen, for enklere og mer nøyaktig utslippkalkulering. Vi har begynt å se på hvordan vi kan bruke AI og tekstfeltene for å foreslå en tilpasset utslippsfaktor.

Dette kan gjøres manuelt i regnskapet i dag av regnskapsfører selv eller økonomiansvarlige.

Hvilke databaser bruker dere?

For spend-metoden (penger-brukt-tilnærming) benytter vi en kombinasjon av Exiobase 4, for å tilegne kontoer en utslippsfaktor. Noen få forbruksbaserte utslippsfaktorer beregnes ved å bruke en bottom-up-tilnærming, der vi kombinerer utslipp basert på livssyklusanalyser og tilsvarende pris- og forbruksdata, for å beregne utslippene per forbruksenhet. Les mer i vår tekniske dokumentasjon her.

Konto 4000 "Innkjøpte varer og tjenester"  er en bred konto. Hva som kjøpes inn vil variere betydelig om du er en  liten stålprodusent eller et IT-selskap. Hvordan håndterer dere dette?

Kontoene i regnskapet er delt inn for regnskaps- og skatteformål, som differensierer på ulike momssatser og lignende. Derfor er ikke 4000 kategorien delt inn med mye detaljer for å differensiere klimautslipp.

Regnskap Norge tilbyr nå en oppdatert gratis kontomal som inneholder mange kontoer  relevant for bærekraftsrapportering, som dere kan benytte frivillig. Hvis flere IT-systemer og regnskapshus tar i bruk standarden vil vi også gjøre det.

I områder hvor det er behov for prosjektregnskap, er det anbefalt å lage egne kontoer i regnskapet for råvarer som benyttes mye i prosjekter, eksempelvis “4002 - stål”. Vi ser at noen bransjer har særlig behov for dette, så det er noe vi har høyt på vårt roadmap og kommer til å utvikle. Da vil vi hente prosjektregnskap direkte fra regnskapssystemet, og produsere rapporter likt med regnskap for virksomheten.

Vi vil sammen med funksjonalitet for prosjektregnskap slippe funksjonalitet for å kunne endre kategoriseringen av egne kontoer og tilpasse utslippskategorier. Vi har begynt å se på hvordan vi kan bruke AI og tekstfeltene for å foreslå en tilpasset utslippsfaktor for denne funksjonaliteten.